Viure l’adopció en l’adolescència

Cicle de tertúlies

«Viure l’adopció en l’adolescència» és un espai de diàleg de famílies adoptives amb fills i filles adolescents on es comparteixen inquietuds, sentiments, necessitats, frustracions, èxits o fracassos a partir de l’experiència personal. De periodicitat mensual i 2 hores de durada, les trobades compten amb la participació de persones adoptades majors d’edat que aporten una perspectiva diferent i molt útil per a les famílies que viuen situacions complexes amb els seu fills i filles adoptius o que es qüestionen com afrontar-les si es produeixen.

El principal objectiu de les trobades és oferir a les famílies participants un espai de seguretat i respecte on compartir experiències i donar-se suport mutu davant situacions complexes amb els seus fills i filles, que sovint són comunes en els processos d’adopció. Així també, el projecte pretèn oferir a les famílies eines i criteris fonamentats en l’experiència d’altres famílies que han passat i superat satisfactòriament les crisis adolescents dels seus fills i filles adoptius. Finalment el cicle de trobades es planteja enfortir les habilitats personals de les famílies com ara l’autoestima, l’autoconeixement, la resiliència i l’empoderament, entre altres.

El projecte va néixer l’any 2016 en col·laboració amb el Centre per a Famílies amb Adolescents de Barcelona i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Campanya de sensibilització #Stop_estigma_adopció

En el marc del projecte «Adolescència i diversitat. Els estigmes de l’adopció», durant l’any 2020 hem pretés posar en evidència les discriminacions que pateixen els infants, adolescents i joves adoptats a causa dels diferents eixos de diversitat que majoritàriament els atravessen i que són molt poc coneguts per a la majoria de la població.

En el cas de les famílies, on també hi trobem molta diversitat (monoparentals, compostes, homoparentals, etc.) poden patir també situacions ofensives,  motivades per prejudicis i estereotips de les persones del seu entorn. Alhora la majoria d’adopcions internacionals són d’infància racialitzada i en arribar a l’adolescència s’han d’enfrontar a diferents situacions racistes.

Per altra banda, vivim en una societat que sobrevalora els vincles de sang per sobre dels vincles afectius que són els que vinculen a les famílies adoptives amb els seus fills i filles.

Tots aquests elements s’han abordat conjuntament amb joves i famílies amb la idea de difondre uns materials de sensibilització per tal de desmuntar alguns d’aquests prejudicis i estereotips atribuits al col·lectiu de persones adoptades i adoptants. A continuació us mostrem el resultat.