Clown social
El clown social és una eina artística orientada a promoure la reflexió sobre qüestions que sovint poden resultar incòmodes, controvertides o difícils d’abordar per a molta gent, però que si es fa des de l’humor i a través de personatges “ingenus” i amables (com solen ser els pallassos i pallasses), poden arribar de manera positiva a tota la ciutadania.
Atenent a aquesta potencialitat, a l’Institut Diversitas fa anys que treballem amb aquesta tècnica, concretament, amb interaccions de carrer que es realitzen en moments i espais molt concorreguts com els mercats municipals i la festes de barri, entre d’altres.
Entre aquestes activitats, la que ha tingut més recorregut és «El Planter antirumors», una peça que a través d’un joc que simula un entrenament de futbol, convida a la gent a qüestionar els rumors que circulen sobre les persones immigrades. Aquesta activitat forma part del Catàleg Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona, per la qual cosa pot ser demanada de manera gratuïta per entitats i organitzacions de la ciutat. Per saber més sobre aquesta activitat podeu mirar el capítol «Pallasa Antirumors» que ens va fer el programa «Tot un món», de TV3.
Altres peces que hem desenvolupat han estat el «Refugiclown», que es va crear amb el propòsit de promoure una actitud d’acollida de les persones refugiades i que es va representar a l’estiu de 2018 a 10 mercats municipals de la ciutat de Barcelona.