Clown social

El clown social és una eina artística orientada a promoure la reflexió sobre qüestions que sovint poden resultar incòmodes, controvertides o difícils d’abordar per a molta gent, però que si es fa des de l’humor i a través de personatges “ingenus” i amables (com solen ser els pallassos i pallasses), poden arribar de manera positiva a tota la ciutadania.

Atenent a aquesta potencialitat, l’Institut Diversitas  va treballar durant anys amb aquesta tècnica, concretament, amb interaccions de carrer que es realitzaven en moments i espais molt concorreguts com els mercats municipals i la festes de barri, entre d’altres.

Entre aquestes activitats, la que va tenir més recorregut és «El Planter antirumors», una peça que a través d’un joc que simula un entrenament de futbol, convida a la gent a qüestionar els rumors que circulen sobre les persones immigrades. Per saber més sobre aquesta activitat podeu mirar el capítol «Pallasa Antirumors» que ens va fer el programa «Tot un món», de TV3.

Una altra peça que vam desenvolupar va ser el «Refugiclown», que es va crear amb el propòsit de promoure una actitud d’acollida de les persones refugiades i que es va representar a l’estiu de 2018 a 10 mercats municipals de la ciutat de Barcelona.

Actualment, tot i que no desenvolupem aquestes activitats internament, la nostra col·laboradora habitual i experta en clown social, Iris Leyers, les continua desenvolupant. Si esteu interessades en aquest tipus d’intervencions socials, no dubteu en posar-vos en contacte amb ella aquí: https://www.mariluplanet.com/